Hoe inrichting het welbevinden van een kind bevordert

Niet een mooi, nieuw en fancy lokaal of gebouw maakt dat een kind zijn draai vindt in de opvang. Wel ‘hoe’ dat lokaal ingericht is.

Nuance

Je hoort KIKOEN niet zeggen dat lokale besturen of scholen niet meer moeten investeren in nieuwe locaties gebouwd volgens de normen van de 21ste eeuw. Licht, ventilatie, isolatie,… zijn allemaal belangrijk voor onze gezondheid. Een hippe locatie die niet doordacht ingericht is, helpt jonge kinderen niet tot spel en evenzeer niet tot rust en inkeer komen.

Beweert KIKOEN nu dat je in oude IBO’s of schoolgebouwen ook kwalitatieve opvang kunt organiseren? Wel ja. Geen twijfel over. Waar een wil is, is een weg. Waar kennis aanwezig is, zijn er mogelijkheden. En dus wil KIKOEN enkele inzichten delen.

Kinderen spelen er graag mee. Auto’s die transformeren tot robot of een lieve hond die na wat in- en uitgeklik van ledematen tot een Godzilla verandert.

KIKOEN pleit voor een inrichting die eveneens kan transformeren in functie van de groep kinderen die aanwezig is in de opvang. 

  • Zijn er veel kinderen…maak ruimte, zorg dat iedereen een plek krijgt om te spelen.
  • Goed weer…zorg dat we kunnen buiten spelen 
  • Kinderen die nood hebben aan rust…maak een knus plekje.

Alles is aanpasbaar in functie van de groep.

Onze inrichting staat op wieltjes dus we verplaatsen onze kasten en tafels naar waar we willen. We bouwen en verbouwen naar hartenlust in onze eigen ruimte. 

Vaak vertrekken we ook van een eerder kleine ruimte. De kinderen die ’s ochtends toekomen in de opvang, komen vaak net uit hun bed. Zijn nog niet zo goed wakker, eten graag nog eerst hun boterhammen op en hebben nood aan huiselijkheid.

Onze inrichting weerspiegelt op dat moment een knusse keuken. Kinderen kunnen aan de tafel nog wat eten of wakker worden op een rustig plekje. Onze binnenruimte is zo ingericht dat ze aanzet tot rustig spel. Naarmate er meer kinderen toekomen, gaan tafels en stoelen aan de kant en zullen we naar buiten trekken voor actief spel.

Ook na school gebeurt de omgekeerde beweging. Meteen na school, zijn er veel kinderen in de opvang. Kinderen die nog energie kwijt moeten na een dag school. Evenzeer kinderen die na een dag actief meewerken in de klas nood hebben aan wat rust. Op dat moment klappen we onze inrichting uit. We maken ze groter. We spelen buiten of komen ook tot spel in de turnzaal, polyvalente ruimte of lokaal. We verrijden ons meubilair waar we het willen hebben en zorgen dat de kinderen tot spel komen.

Op het einde van de dag, klappen we alles weer mooi bij elkaar. Komen we naar binnen, maken we onze ruimte kleiner en knusser en komen terug naar het huiselijke keukenmoment.

KIKOEN stimuleert kinderen om zelf tot actief of rustig spel te komen. De begeleiding faciliteert, maar legt geen spel op.

Daarom kunnen de kinderen zelf in de kasten/schuiven materiaal nemen om te spelen. Aan de hand van pictogrammen op de schuiven, weten ze wat waar zit en hoort. Heel handig voor de kleuters die nog niet kunnen lezen of voor de nieuwkomers die de taal nog niet machtig zijn. Het bevordert de zelfstandigheid van kinderen.

KIKOEN pleit ervoor dat kinderen aan het materiaal kan want dit nodigt uit tot spel. De fantasie van de kinderen komt tot leven wanneer ze zelf en vrij kunnen kiezen waar ze mee spelen. Deze fantasie zet ook aan tot samenwerken en samen spelen.

Het aanbod in de kasten en schuiven is ook eenvoudig. We zorgen niet voor een overaanbod. Dit zorgt enkel voor rommel en chaos.

KIKOEN houdt ook niet van verbodsborden. Wat niet voor de kinderen toegankelijk is, zetten we buiten handbereik.

Ons meubilair is eenvoudig. Geen bombastische kasten vol spelmateriaal of drukke meubels. Onze mobiele kasten zijn vervaardigd uit hout. De kleuren op de muren zijn rustige kleuren. We zorgen dat er zo weinig mogelijk (intense) prikkels zijn.

Onze locaties zijn ook uniform ingericht. Dat maakt dat ze voor de kinderen heel herkenbaar zijn. Want tijdens vakanties of op woensdagnamiddag worden opvanglocaties (vaak) gecentraliseerd.

Iets wat in elke locatie terugkomt is de KIKOEN wall. Deze muur weerspiegelt de 5 waarden van KIKOEN: innovatief, duurzaam, actief, dialoog & interactie en respect voor verschillen. Aan de hand van leuke foto’s worden deze waarden duidelijk gemaakt.

Deze muur is een handvat en kan aanzet zijn tot gesprek met de kinderen en ouders rond de waarden die we uitdragen en hoe je deze in de praktijk kan terugzien. Daarnaast tonen we ook hoe trots we zijn op wat we doen: het is een heuse 'wall of fame'. 

Als zijsprong haalt KIKOEN aan dat de manier van inrichten ook een economische en ergonomische meerwaarde heeft. KIKOEN stimuleert het gebruik van de ruimte door meerdere doelgroepen waarbij de school en de wijk de voornaamste zijn.

Omdat de ruimtes modulair in te vullen zijn, kan elke gebruiker een ruimte creëren naar zijn behoeftes. Enkele voorbeelden: de knusse en huiselijke ruimte zijn ideaal voor zorg-, lees- en muziekklassen, ook de voorleesmomenten kunnen er doorgaan. Laat de kinesist of logopedist die hun dienstverlening in de school aanbieden de ruimte gebruiken. De lokale toneel- of kaartgroep kan de ruimte gebruiken. Ook vergaderingen kunnen hier plaatsvinden.

KIKOEN pleit voor gedeeld ruimtegebruik waarbij elke gebruiker naar eigen behoefte de ruimte indeelt door de mobiele inrichting. Op die manier optimaliseren we het gebruik zodat het zo goed als niet ‘leeg’ hoeft te staan.

Ga met KIKOEN in gesprek om de eindeloze mogelijkheden te bespreken. Als neutrale verbinder is KIKOEN een ideale partner om te inspireren, bruggen te bouwen en mogelijkheden te bekijken.