Expert binnenschoolse opvang

In 2022 kreeg KIKOEN de opdracht om de buitenschoolse kinderopvang (BKO) in de gemeenteschool van Olen te integreren. Jan Van de Vyver van KIKOEN vzw vertelt over dit traject en de uitdagingen die daarbij kwamen kijken.

Hoe is de inkanteling tot stand gekomen?

De gemeente Olen voerde eerst een onderzoek uit naar de verschillende mogelijkheden. De vraag was: organiseert de gemeente de opvang centraal of decentraal? Uiteindelijk ging de keuze naar een model van binnenschoolse kinderopvang.

In eerste instantie leek er een ruimtegebrek te zijn binnen de school. Samen met de schooldirectie keken we naar een efficiënter gebruik van de bestaande ruimtes. Door multifunctionele inzet van bepaalde ruimtes konden we de opvang integreren zonder extra bouw- over verbouwprojecten. Een goed voorbeeld hiervan is de refter: overdag een eetruimte, maar voor- en naschools kreeg deze een andere functie. Ook de naastgelegen kleuterbinnenruimte kreeg zo een breder gebruik.

Grootste uitdagingen

Het traject met het team van kinderbegeleiders was waardevol maar kende uitdagingen. Aanvankelijk was er weerstand en bezorgdheid over de impact van de verhuizing, vooral omdat de opvanglocatie voordien een ruim gebouw in een bosrijke omgeving was. Veel medewerkers vreesden een verlies van ruimte en kwaliteit. Door gezamenlijke brainstormsessies, een duidelijke visie en het vastleggen van principes groeide het enthousiasme en eigenaarschap binnen het team.

Daarnaast was een goede samenwerking met de school essentieel. Door open communicatie en structureel overleg tussen de schooldirectie en de leidinggevende van de opvang losten we knelpunten snel op en ontstonden nieuwe ideeën om het aanbod verder uit te breiden.

Waarom kiest KIKOEN voor deze aanpak?

KIKOEN gelooft in opvang dicht bij de kinderen. Waar we vroeger kinderen met bussen naar opvanglocaties brachten, blijven ze nu in hun vertrouwde omgeving. Dit biedt voordelen voor zowel kinderen als ouders. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het liefst met hun schoolvriendjes spelen, wat makkelijker kan in een opvang binnen de school. Ook ouders vinden het praktisch: minder verplaatsingen en geen zorgen over busvervoer. Uit een ouderbevraging bleek dat er vrijwel unaniem steun was voor opvang op school.

Daarnaast profiteren ook gemeentes: het busvervoer is overbodig en de tevredenheid over de organisatie van de buitenschoolse opvang stijgt.

KIKOEN als expert in kwalitatieve schoolopvang

Sinds 2015 heeft KIKOEN ervaring opgebouwd met schoolopvang en geleerd wat werkt. Een succesvolle integratie vraagt zowel om een sterke samenwerking (software) als een doordachte infrastructuur en inrichting (hardware).

Om flexibel om te gaan met beschikbare ruimtes, ontwikkelde KIKOEN een eigen modulaire en mobiele inrichting. Hierdoor kunnen ruimtes eenvoudig worden aangepast en gedeeld. Zo kunnen we een opvangruimte snel omvormen voor andere doeleinden, zoals een grootoudersfeest of receptie. Voor de productie van deze inrichting werken we samen met een maatwerkbedrijf, waarmee we inmiddels een duurzame samenwerking opbouwden.

Toekomstvisie

Intussen heeft KIKOEN meerdere opvanglocaties in scholen opgezet, elk met unieke uitdagingen op vlak van samenwerking en infrastructuur. Deze succesvolle trajecten versterken de expertise van KIKOEN.

Voor de toekomst wil KIKOEN verder inzetten op gedeeld ruimtegebruik. Hoe kunnen meerdere partners dezelfde ruimtes benutten? Hoe kan restruimte optimaal worden ingezet? Dit zijn belangrijke vragen waarmee KIKOEN aan de slag gaat in de verdere ontwikkeling van kwalitatieve buitenschoolse kinderopvang